Tekidağ'ın İncisi Şaköy
- Melih YILMAZ
- 26 Mar 2021
- 3 dakikada okunur
İstanbul’a ortalama 3 saatlik araba yolculuğu uzaklığında olan Çanakkale’ye komşu bir tatil kasabası. Birçok kesimi kucaklayan bu kasaba, özellikle yaz aylarında yaşlısından gencine herkesi ağırlıyor. Esas adı Şehirköy olan bu yer; burada yaşamış insanların “şehir” kelimesini “şar” olarak telaffuz etmesinden dolayı zamanla günümüzdeki ismi olan Şarköy’e evrilmiş. Yaz aylarında diğer aylara göre daha fazla insanı ağırlayan kasaba, 7’den 70’e herkese kucak açıyor. Hafta sonları ise fazlaca kalabalık olabilen bu kasabaya günübirlik gelenler de oluyor. Nüfusu kış aylarında fazla olmayan bu güzide yerin yerlileri genelde yaşlı insanlar. Fakat yaz ayları gelmeye başladığında nüfus hızlı bir şekilde artıyor. Yazlık evlerin yapıldığı bu yerde; parasını yazlık ev alarak değerlendiren çok fazla insan oluyor. Merkezde ve merkeze yürüme mesafesi yerlerde konaklayabilmek için hoteller, pansiyon tarzı yerler, butik oteller, kiraya verilen evler bulmak mevcut. Sakin bir yer olması, merkeze yakın olması, müsaitlik gibi durumlar tercih ederken en önemli konular. Merkezde, akşam saatleri gece yaşamından dolayı ses olabildiğini de ekleyelim.

Havası ve mavi bayraklı denizi
Şarköy’ün havasının oldukça temiz ve bol oksijenli olduğunu söylemekte fayda var. Etrafında bulunan Ganos (Işıklar) dağı ve ormanları sayesinde tertemiz bir hava soluyabiliyorsunuz. İnsan buna fazlaca ihtiyaç duyuyor açıkçası. Birçok kişinin, doktorlar tarafından havası nedeniyle özellikle astım ve kalp hastası olanlar için önerdiği bir yer olduğunu fazlaca duydum. Yaz ayları sıcak fakat yaz akşamlarında hafif esen bir rüzgar ile serin akşamları görmek oldukça mümkün. Şarköy, oldukça uzun bir sahil şeridine sahip. Denizi kendini temizleyen bir deniz ayrıca mavi bayraklı plajlara da sahip.
Yamaç Paraşütü, Rüzgar Sörfü, Gece Hayatı ve Festivalleri
Şarköy’de adrenalin tutkunları için aktiviteler de mevcut. Bunlardan biri Şarköy’e bağlı Uçmakdere’de yapılan yamaç paraşütü. Bir diğer önemli aktivite ise rüzgar sörfü. Ayrıca bisiklet kullanımı da oldukça yaygın. Birçok insan bisiklet kullanarak hem sporunu yapıyor hem de ulaşımını sağlayabiliyor. Şarköy gece hayatı ile de ön plana çıkıyor. Merkezde insanlar yürüyüş yaparak, sahilde oturarak, alışveriş yaparak… vakit geçirebiliyor. Özellikle sevgi yolu üzerinde yer alan cafeler, publar, canlı müziğin olduğu mekanlar eğlenmek için gidilecek yerlerden. Bunlar dışında insanların vakit geçirdiği çay bahçeleri de mevcut. Şarköy aynı zamanda birçok festivale de ev sahipliği yapıyor. (Bağbozumu ve Üzüm Festivali, Kiraz Festivali v.b) Festival zamanlarına da denk gelme olasılığınız fazla.
Şarköy’ün Meşhur Kardinali, Şarabı, Zeytini…
Şarköy denince ilk akla gelen şeylerden biri kuşkusuz şarap. Şarap üretiminde Şarköy oldukça önemli bir yer ediniyor. Üzüm bağlarının fazlaca olduğu bu yerde geçim kaynağı tarım ve turizm ağırlıklı. Bağların yanı sıra, Trakya’nın simgelerinden biri olan ayçiçeği tarlalarının muhteşem görüntülerine de yol üzerinde rastlayabilirsiniz. Bir de fazlaca zeytin ağacı mevcut. Zeytin üretiminin de oldukça fazla olduğu bir yer burası. Haliyle zeytini ve zeytinyağı da meşhur. Üzüm konusuna geri dönecek olursak; birçok çeşit üzümün yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Sofralık üzümler ve şaraplık üzümler… Sofralık üzüm olarak benim favorim iri ve mor renkli kardinal. Denemenizi tavsiye ederim. Ağustos sonrası çıkmaya başlıyor. Şarap üretimi konusunda da oldukça önemli bir yer olduğunu söylemiştik. Şarap fabrikalarının fazlaca olduğu bir yer. Özellikle Şarköy’e 10km’den biraz fazla bir mesafede olan Mürefte’de yer alan Kutman Şarap Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Çok eski bir şarap fabrikası. Müzede şarap yapımına dair birkaç şey öğrenebilir ve şarap yapımında kullanılan aletleri de görebilirsiniz. Harika meyve şarapları da üretiyorlar. Kiraz şarabı favorim. Burada markette satılan fiyatından daha ucuza temin edilebiliyor. “Sideways” isimli filmde: “Sen neden şaraba meraklısın?” şeklindeki soruya kadın karakter duyduğum en iyi tanımlamayı yaparak şu cevabı vermişti; “Şarabın yaşamını düşünmeyi severim. Nasıl yaşam dolu olduğunu. Üzümlerin yetiştiği sene neler olup bittiğini, güneşin nasıl parladığını, yağmuru düşünmeyi severim. Vesile olanları, onu toplayanları, ve şarap eskiyse eğer onlardan şu ana kadar kaçının ölmüş olabileceğini düşünürüm. Şarabın evrimine nasıl devam ettiği hoşuma gider. Yani, bugün bir şişe şarap açarsam tadı, aynı şarabı bir başka zamanda açmamda başka olacaktır. Çünkü bir şişe şarap aslında yaşamaktır. Devamlı evrim geçirir ve güç kazanır.”

Birkaç Öneri (Dondurma, Tepeden Şarköy, Pazar)
Şarköy sokaklarında bisiklet sürmenin keyfine varabilir, sabah koşusu yapabilir, denizin keyfine varabilir, akşam çarşıda harika tadı olan dondurmacılardan birinde dondurma yiyebilir, ve harika yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Özellikle restaurantlarda meze, balık, karides, gibi deniz ürünleri deneyebilirsiniz. Şarköy’ün pazarı da oldukça büyük ve çok çeşitli. Pazarda fazlaca meyve ve sebze bulunuyor. Ayrıca bu güzide yeri tepeden görmek de ayrı bir güzel. “Saray Bayırı Restaurant” ve İğdebağları köyünde bulunan “Ganohora Şarap Evi ve Restaurant” size önerebileceğim yerler arasında. Bu yerlerin güzel yanı harika manzaralarının olması. Şarköy’ü tepeden görmenize ve denizi izlemenize olanak sağlıyor. Eğer yolunuz düşerse bu manzara eşliğinde ağaçların altında bir şeyler atıştırmayı unutmayın. Özellikle Ganohora’da çi börek çok tercih ediliyor.
Melih YILMAZ
Comentários