Bozcaada Rehberi
- Melih YILMAZ
- 26 Mar 2021
- 4 dakikada okunur
Bozcaada, Yunan Mitolojisindeki adı ile Tenedos; zamanında birçok kez istilaya uğramış bir ada. Güzel olmasının yanı sıra stratejik konumundan dolayı oldukça önemli bir anlam taşımış yıllar boyunca. Ada, kendi enerjisini kendi üreten ve plastik poşet kullanımının yasak olduğu bir yer. Çevreci bir anlayışa sahip olan adada; adalılar için özellikle şarap üretimi, balıkçılık ve turizm fazlaca önem arz ediyor. Senelerce Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı adada, Rum nüfusu artık bir elin parmağını geçmiyor. Fakat sokaklarında etkilerini görebiliyorsunuz.
Gün geçtikçe birçok kişiyi kendine hayran bırakmayı başarmış bu şirin adayı gelecek planlarınıza eklemeye hazırlanın. Öncesinde gelin sizinle birlikte ufak bir ada turuna çıkalım.

Bozcaada Sokakları
Feribottan iner inmez Bozcaada sizi şirinliği ile karşılıyor. Biraz ilerlediğinizde koca bir çınar karşınıza çıkacak. Merkezde bulunan bu çınarın altında birçok kişinin tercih ettiği damla sakızlı türk kahvesinin tadına bakabilirsiniz. Adanın meşhur rüzgarı saçlarınızı okşuyor iken kendinizi birden Bozcaada sokaklarında bulacaksınız. Bozcaada tarihi sit alanı olmasından dolayı düzgün bir yapılaşmaya sahip. Bu sokaklarda gezerken etraftaki mis kokulu çiçekleri solumanın verdiği haz gezinizi renklendirecek. Çiçeklerin kokusu yanı sıra sokaklardaki eski mimari yapılar, Rum evleri, duvardaki renkli resimler, süslemeler size nostalji hissini yaşatacak. Rum ve Türk mahallesi olarak ikiye ayrılan bu sokaklar; her iki kültürün izlerini taşıyor ve şirin, güzel bir görüntüye sahip. Sokakları ortalama 1-1,5 saatte gezebilmeniz mümkün.

Görülebilecek Yerleri
Bozcaada sokaklarında gezerken sanat galerilerine, hediyelik eşya satan dükkanlara, cafelere ve özellikle butik otel, pansiyon tarzı yerlere rastlayacaksınız. Birçok yapı bu şekilde değerlendirilmekte. Gezi sırasında Bozcaada Müzesine de uğramayı unutmayın. Uğramak isteyebileceğiniz bir diğer yer ise Bozcaada Kalesi. Oldukça büyük bir kale olan Bozcaada Kalesi çok iyi korunmuş. Feribot yolcuğu sırasında adaya yaklaşırken büyük ihtimalle gözünüze çarpan ilk şey olacaktır. Eğer Bozcaada’yı tepeden görmek isterseniz harika manzaraya sahip yel değirmenlerine çıkabilirsiniz. Ya da adanın en yüksek tepsi olan Göztepe’ye çıkıp adayı ve etrafı(Gökçeada, Midilli adası, Çanakkale boğazı) tepeden gözlemleyebilirsiniz.

Ada Alışverişi
Bozcaada’ya gidip bir ada alışverişi yapmadan dönmek olmaz. O zaman gelin ada alışverişine çıkalım. Buranın pazarı çarşamba günleri kurulmakta. Bozcaada deyince akla ilk olarak üzüm ve şarap gelmekte. Yol kenarlarında, merkezde bağlardan gelen ve kasa kasa satılan üzümleri satın alabilirsiniz. Üzüm çeşitleri hasat zamanının farklı zamanlarda olmasından ötürü tezgahta görebileceğiniz üzümler aylara göre değişkenlik gösteriyor. Bozcaada’nın yerel şarap üreticilerinden olan; Talay, Ataol, Çamlıbağ, Corvus gibi birçok farklı şarap markasını görüp, adaya özgü şarapları satın alma şansına sahipsiniz. Gelelim reçellere. Süt reçelinden limon reçeline kadar çok fazla çeşit reçeli bir arada göreceksiniz. Seçmek oldukça zor olabilir. Domates, gelincik, incir reçelleri oldukça meşhur ve en fazla tercih edilen reçeller arasında yer alıyor. Özellikle domates reçeli adada fazlaca ünlü. Adanın bir diğer tadına doyulmayan lezzeti ise kurabiyeleri. Harika tada sahip ve birçok çeşit kurabiye var. Bozcaadalı Veli Efendi, Çiçek Pastanesi… kurabiyeleri alabileceğiniz yerlerden birkaçı. Özellikle damla sakızlı kurabiyeyi önerebilirim. Oldukça meşhur ve harika bir tadı var. Bunlar dışında meyve, sebze, ot gibi lezzetleri de satın alabilirsiniz. Hatıra olarak saklayabileceğiniz ya da birilerine küçük hediyeler alabileceğiniz dükkanlar fazlaca mevcut. Tasarım dükkanlarını da etrafta görebilirsiniz. Buralarda ise takı, kıyafet v.b. ürünleri satın alabilirsiniz.

Festivaller, Etkinlikler
Adada düzenlenen birçok festival, fuar ve etkinlik oluyor. Bunlara rastlamanız mümkün fakat tarihlerini takip etmeli ve gerekli ise bilet almalısınız. Bağbozumu, Bozcaada Caz Festivali, Bozcaada Yerel Tatlar Festivali, Kitap Fuarı bunlardan bazıları. Eğer isterseniz bağbozumu sırasında sepeti kolunuza takarak bir traktör arkasında ve klarnet eşliğinde, bağlardan salkım salkım üzümleri kendi elleriniz ile koparıp sepetinize atabiliyorsunuz. İşte bu deneyim sayesinde tadı da daha bir güzel geliyor. Adada dalış, binicilik gibi sporları yapma imkanı da bulabiliyorsunuz.

Ada İçi Ulaşım
Adanın merkezi araba kullanımına kapalı. Arabanızı park etmeniz için park yerleri mevcut. Koylara veya adanın merkezi hariç diğer yerlerine araba ile ulaşabilirsiniz. Adada sadece 1 tane benzin istasyonu bulunmakta. Bisiklet, araba, jeep, atv, scooter gibi araçları kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Adada bunlar dışında taxi ve dolmuşlar da mevcut.

Harika Plajları ve Bakir Koyları

Fotoğraf: Beylik Koyu
Biraz yüzmek, serinlemek, harika koyların ve tertemiz denizin tadına varmak istiyor olabilirsiniz. Bozcaada bunu gerçekleştirmeniz için size bekliyor. Bozcaada sıcak olmayan bir denize sahip fakat oldukça temiz. Rüzgarından dolayı aşırı bunaltıcı da olmuyor. Haziran-ekim ayları arasında denize rahatlıkla girilebiliyor. Yüzmek için insanların en çok tercih ettiği yerlerden biri; Ayazma Plajı. İncecik kumu harika renkteki denizi, kiralayabileceğiniz şemsiyeler, şezlonglar ve hemen arkasında bulunan tesislerin olmasından dolayı daha çok tercih edilmekte. Çok fazla kalabalık olmasını istemeyenler için adada harika koylar da bulunmakta. Ayazma plajı, Habbele plajı, Beylik koyu, Akvaryum koyu, Tuzburnu koyu, Tekirbahçe koyu, Poyraz limanı koyu, Sulubahçe koyu gibi denize girilebilecek birçok yer mevcut. Rüzgarın estiği yönü göz önünden bulundurarak da gideceğiniz yeri belirleyebilirsiniz.
Ada Mutfağı


Bozcaada’da fazlaca meyhane bulunuyor. Mutfağı oldukça zengin. Ege mutfağının izlerini görebiliyorsunuz. Deniz ürünleri, et ürünleri, yabani otlar, harika mezeler… Bu tip yerler çok kalabalık oluyor. Akşam yemeğinizi yemek isterseniz rezervasyon yaptırmanız çok daha iyi olacaktır. Merkezde ve merkezin dışında restorantlar, cafeler bulunmakta. Pavli, Cafe Lisa… Harika pizzaları olan yerler de mevcut. Shelter kahve içmek için tercih edilebilecek coffee shoplardan biri. Adada kahvaltı yapmak ayrı bir güzel. Otelde kalıyorsanız çoğu otelde bahçeden koparılan taze yiyecekler ve harika reçeller sofrayı süslemekte.
Konaklama
Bozcaada’da konaklamak için birçok yer mevcut. Büyük oteller göremeyeceksiniz fakat küçük sevimli butik oteller, pansiyon tarzı yerler çoğunlukta. Merkezde ve merkez dışında kalabiliyorsunuz. Yaz aylarında rezervasyon yaptırmadan gelmemenizi tavsiye ediyorum. Kalabalık olmasından dolayı yer sıkıntısı yaşanabiliyor. Merkez dışında bağ evleri, çiftlikler ve küçük oteller kalmak için tercih edilebilen yerler. Ayrıca birkaç kamp alanı da mevcut.

Adaya Ulaşım
Bozcaada’ya ulaşmak için Geyikli iskelesine gitmek gerekiyor. Buradan kalkan arabalı vapur ile yarım saatten biraz fazla bir sürede adaya ulaşabilirsiniz. Bu yolculuk için rezervasyon yapmanızda fayda var. Son yıllarda gezginler tarafından fazlaca tercih edilen yerlerden biri. Bu nedenle özellikle yaz aylarında yoğunluktan dolayı uzun kuyruklar oluşabilmekte.

Bir Küçük Bozcaada Klasiği
Bir Bozcaada klasiği olan günbatımını izlemek her insanın gerçekleştirmesi gereken bir eylem. Bozcaada’ya gidip yel değirmenlerine gitmemek olmaz. Adanın bir diğer ucunda yer alan bu yer ziyaretçilerin günü batırmak için tercih ettikleri en önemli konum olarak öne çıkıyor. Eğer ufak bir masanız, sandalyeleriniz varsa şarabınızı da açarak harika manzaranın eşliğinde gün batımının keyfine varabilirsiniz. Şarabın yanında atıştırmalık almak isterseniz; Boboz’a uğrayabilirsiniz.

Ne Zaman Gidilir?
Bozcaada yazın ortalarında tatil için daha fazla tercih ediliyor. Yaz aylarında aklınızdaki her şeyi yapabilirsiniz. Fakat kalabalık olacağını unutmamak gerekiyor. Kışın tercih edilmemesinden dolayı boş olan adada kapalı olan yerlerin sayısı da fazla. Fakat yılın her ayında konaklamak için mevcut yerler var. Bozcaada’da güzel bir gezi yapmak ve tam anlamıyla tadına varmak isterseniz mayıs-ekim ayları arasında bir zaman dilimini seçebilirsiniz.
Melih YILMAZ
Comments